Header2

Kaffetraditioner

Kaffekoppar

Svenskarna är ett kaffe- och fikaälskande folk och den svenska fikatraditionen sträcker sig ett par hundra år tillbaka i tiden. Redan på 1700-talet fick kaffet sin spridning i Sverige.

Kafferepet - en kvinnlig umgängesform
Till en början drack man kaffet som måltidsdryck men snart blev kaffebjudningen ett nytt sätt att umgås på i de högre ståndskretsarna. Under 1700-talet var det främst män som drack kaffe på de kaffehus som fanns, men på 1800-talets mitt blev kafferepet ett sätt för kvinnor att umgås. Kafferepet var på den tiden en bjudning med kaffe och kakor.

Kaffekopp Det är osäkert varifrån uttrycket kafferep kommer, men en teori är att det har att göra med en vanlig sysselsättning på kaffekalasen på 1800-talet - att repa sidenlappar till stoppning i kläder eller repa linne till förbandsbindor. En annan förklaring är att ordet är en förkortning av "repartisera" som betyder att man
sinsemellan delar på kostnader. Kafferepet hade också till en början karaktären av ett slags knytkalas.

Prestigefullt med flotta kaffekalas Det var i mitten på 1800-talet som man började tala om kaffebröd. Då hade kaffet blivit en allmän dryck och vedspisen kom, vilket underlättade kakbaket.

Kaffekalaset utvecklades på 1900-talet av det svenska bondesamhället och ju dyrare och flottare kaffebjudningen var desto mer status gav det till gården. Tack vare järnspisen, jästpulvret, pressjästen och det inhemskt odlade vetet, kunde man också baka en helt annan sorts bröd än tidigare.

Ett riktigt traditionellt kaffekalas bestod inte enbart av sju sorters kakor utan minst ett par mjuka kakor, vetebröd och den praktfulla avslutningen med gräddtårtan. Men det var inte förrän 1920-talet som gräddtårtan kom på kaffebordet. Den tillhörde länge en av festmiddagens många rätter.

Kaffekalas blir fika Kaffekalaset var den vanligaste bjudformen när man firade födelsedagar, namnsdagar och liknande under en stor del av 1900-talet. Och även om det inte bjuds på samma mängd kakor idag så är det fortfarande vanligt att bjuda på kalas med kaffe och tårta. Men till vardags pratar vi idag oftast om att ta en fika.

Ordet fika härstammar från 1910 och är en omkastning av stavelserna i kaffi som är en dialektal form av kaffe. Att ta en fika innebär att man dricker kaffe, te, choklad eller saft med eller utan kaffebröd.Den svenska kafferepstraditionen att dricka kaffe med småkakor är något unikt för Sverige, men de svenska småkakorna har länge fått stå tillbaka för den amerikansk-italienska kaffekulturen, men nu är de på Kaffehjarta
tillbakamarsch igen. Småkakor har blivit trendigt igen och serveras både med kaffe och champagne.
 
(Källa: Nationalencyklopedin, Nordiska museet, ICA Bokförlag)