Header2

Den goda vägen från böna till kaffekopp

En av faktorerna för en framgångsrik kaffeskörd är klimatet. Kaffeträdet är känsligt för kyla och odlas därför bäst i ett jämt och varmt klimat med en medeltemperatur på 16-21 grader. Kaffebonor

 

 

 

 

Trädet trivs på hög höjd, 500-1200 meter över havet och det bör dessutom regna 1000 till 1500 mm per år.

För att odla ett kaffeträd plockar man mogna bär från ett gammalt träd. Bönorna som plockas ur bären planteras i krukor. Plantorna får växa i skugga och vänjs försiktigt vid solen. När plantorna är en halv meter höga planteras de ut i jorden och ibland planterar man ett skuggande träd mellan plantorna för att låta kaffebären mogna långsamt och få en fin smak.

 

 

 

 

 

Kaffeblomma När träden är 3-4 år gamla blommar de för första gången. Blommorna som är vita har en doft som påminner om jasmin. Träden blommar sen flera gånger varje år men behåller bara sina blommor några få dagar åt gången.

 

 

 

Detta betyder att kaffeträden samtidigt bär såväl blommor som mogna och omogna bär. De omogna bären är gröna men övergår när de mognar till rött. De växer i klasar och det tar 8-9 månader för bären att mogna. Ju längre mogningstid bären har desto bättre blir kvaliteten på bären.

Kaffebönorna som finns inuti bären är grågröna i färgen samt platta på en sida och runda på den andra. Formen kommer sig av att de ligger så tätt ihop i frukten. En lite ovanligare form är pärlbönan som är rund och har utvecklats ensam i sin frukt.

Kaffeträdet kan skördas för första gången först efter fem år, men den stora skörden kommer efter 7-8 år. Livslängden på ett kaffeträd är ungefär 20 år.

Produktionen av NESCAFÈ börjar med kaffebönorna. Bönorna väljs ut, blandas noga, rostas och mals. Sedan bryggs kaffet i en process som kallas extraktion (påminner mycket om förloppet i en vanlig filtermaskin). Processen avslutas med torkning. Efter det fryses extraktet ned och förångar resten av vattnet i ett vakuum. Kvar är de små välkända kornen, med 100% kaffe och utan tillsatser. Detta kan du sen njuta av i koppen antingen som rent kaffe eller blandat till de mest smakrika kaffesorterna av idag, Cappuccino, Espresso, Caffè Latte, Latte Macchiato, Cafe au Lait och många fler.